Zahtev za ponuduPošaljite zahtev

Negotin se nalazi u blizini tromeđe Srbije, Bugarske i Rumunije. Prostrana ravnica, poznata pod imenom Negotinska nizija, proteže se između Dunava i Timoka sve do lučke brdovite kose Vidrovac-Badnjevo-Bratujevac. Iznad ove kose proteže se ravničarski plato sve do planina Deli Jovan i Stola koji čitavo ovo područje zatvaraju i prirodno ga odvajaju od zapadnih delova zemlje. Zbog ovoga Krajina ima posebnu klimu, različitu od ostalih krajeva Srbije. Ovde su zime snežne i oštre, dok su leta topla i suva, a jeseni blage i sunčane. Ovakva klima, koja ima sve odlike kontinentalne klime, oduvek je pogodovala razvoju nekih poljoprivrednih grana, naročito vinogradarstva. Zato su još u prošlom veku bila dobro poznata negotinska vina.

Negotin je nastao krajem XVII i početkom XVIIIveka. U prvoj polovini 18-og veka ubeležen je u austrijskim kartama kao selo sa oko 100 kuća. Iz pisanih dokumenata sa kraja 18-og veka vidi se da već ima 200 kuća. Za vreme I ustanka i tokom XIX veka igrao je značajnu ulogu u istoriji ovog dela Srbije. Od Turaka je prvi put oslobodjen 1807.god. a 1812 i 1813.god. bio je sedište magistrata na čijem čelu je bio Hajduk Veljko Petrović.

U okolini Negotina nalazi se nekoliko lepih izletišta.Na blagoj brdovitoj kosi koja okružava Negotin sa zapadne strane, nalaze se Badnjevo, Bukovo i Bratujevac. Ova izletišta od grada su udaljena svega 3 km. U Bratujevcu se nalazi velika fazanerija. Inače cela okolina je bogato naseljena fazanima i zecom. Na Deli Jovanu se nalazi jelensko lovište. Na 9 km. od Negotina, kod sela Mokranja, nalaze se tzv. Mokranjske stene. 

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com